Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/r75233acce/caieteantropologieistorica.ro/includes/init.php on line 5
Caiete de antropologie istorica

Istoricul şi moartea. Un itinerar

Toader NICOARĂ


Abstract:

Studiul reface itinerariul preocupărilor de istorie a atitudinilor în fața morții, maniera în care moartea ca fenomen istoric, ca fapt istoric total, a intrat într-o manieră sistematică în câmpul de interes al istoricilor, devenind o problematică centrală a istoriei mentalităților, a noilor tendințe istoriografice, a antropologiei istorice contemporane.

Sunt trecute în revistă experiențele istoriografice fondatoare din istoriografia franceză, (Ph. Ariès, M. Vovelle, P. Chaunu, F. Lebrun, etc.), redescoperirea morții, în sensibilitatea ultimelor decenii în civilizația occidentală, modul cum este percepută moartea la „al treilea nivel”, cel al mentalităților şi imaginarului, trecerea de la istoria atitudinilor în fața morții la thanatologie, prin preocupările convergente ale antropologilor, istoricilor, psihologilor, medicilor, juriştilor, ca un domeniu autonom, cu problemele, sursele, regulile şi riturile sale specifice, refăcând în egală măsură o geografie tanathologică, deja complexă şi greu de controlat datorită diversității şi bogăției preocupărilor, problemele morții astăzi, în relație directă cu provocările prezentului, sida, cancer, euthanasie, clonare etc.

În egală măsură, studiul analizează starea de fapt a acestor preocupări în istoriografia românească contemporană, multă vreme reticentă unor preocupări similare, dar şi deschiderile operate în ultimul deceniu şi problematicile de cercetare amorsate în mediile academice româneşti.

Keywords: istoric, itinerar, moarte, istoriografie, atitudini, mentalități, tendințe

Download