Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/r75233acce/caieteantropologieistorica.ro/includes/init.php on line 5
Caiete de antropologie istorica

Frânturi din biografiile unor „indezirabili”. Aventurieri, delincvenţi, propagandişti în faţa autorităţilor statului român (prima parte a veacului al XX-lea)

Laurenţiu VLAD


Abstract:

Căutând în fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe urmele lăsate în timp de studenţii statului român în Belgia, am găsit intâmplător un număr important de documente ce ne-au atras atenţia, dar care ne duceau într-o cu totul altă direcţie faţă de studiul nostru iniţial. Am întâlnit aşadar în dosarele secţiunii consulare a Legaţiei României la Bruxelles o lume întreagă de aventurieri (delincvenţi, propagandişti etc.), care s-au perindat prin faţa oficialilor trimişi de la Bucureşti să reprezinte ţara în capitala Belgiei, solicitând vize de intrare în ţară sau vize de tranzit.

Aşa cum ne informează inventarul întocmit în noiembrie 1978 de Elena Manea, fondul „Bruxelles” (anii extremi: 1876-1948) are nu mai puţin de 23 de metri liniari de arhivă, fiind ordonat în 415 volume, grupate pe mai multe secţiuni (personal, organizare legaţie; politice; economice; militare; culturale; consulare etc.). În ceea ce ne priveşte referinţele din articolul de faţă au în vedere doar dosarele 279-283 ale fondului amintit, inventoriate la secţiunea „Consulare – Români din Belgia (refuz viză pentru persoane suspectate de poliţie sau indezirabile)” (anii extremi: 1900-1944).

Indezirabilii, aşa cum i-am putea defini în general după sursele cercetatate şi aduse în discuţie mai devreme, erau cei care ar fi pus în pericol, prin comportamentul lor fizic ori discursiv, reperele culturale (juridice, politice, sociale) ce dădeau identitate statului modern. Fără să stăruim prea mult în lectura şi sugestiile lui Michel Foucault, trebuie să facem totuşi referire la tentaţia pe care acesta a avut-o la un moment dat de a alcătui o „antologie de existenţe, vieţi de câteva rânduri sau doar câteva pagini, necazuri şi aventuri fără număr strânse într-o mână de cuvinte. Vieţi scurte, întâlnite în voia cărţilor şi a documentelor.” O antologie despre vieţile „oamenilor infami”, nu neapărat o Istorie universală a infamiei, emblematică, modelată în biografii cu un contur bine definit, aşa cum ne propunea prin 1935 Jorge Luis Borges (cel puţin în prima parte a volumului), ci o alăturare de fragmente de istorii mărunte, călătoare, de momente în care destinul unora era marcat de regulile şi exigenţele statului sau ale anumitor organisme ale acestuia.

Keywords: Arhivele Ministerului de Afaceri Externe din Bruxelles, dosare consulare, biografii, delicvenţi români, propagandişti, persoane indezirabile

Download