Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/r75233acce/caieteantropologieistorica.ro/includes/init.php on line 5
Caiete de antropologie istorica

Scurtă prezentare a voluntarilor români din armata austro-ungară

Marius POP


Abstract:

Armata austro-ungară pierde in timpul Primului Război Mondial foarte mulți soldați români, deoarece aceștia dezertează sau se lasă foarte ușor prinși de inamic, fără a opune rezistență. Transilvăneni și bucovineni ajung prizonieri ai rușilor fi ind capturați pe frontul din Galiția, iar mai apoi se înrolează ca voluntari în Armata română. Primul Corp al Voluntarilor Români din Rusia a fost, în perioada de început planul unor intelectuali transilvăneni și bucovineni, ce doreau implicarea în lupta de eliberare națională, dar și unirea tuturor românilor într-un singur stat. Și Guvernul roman era interesat de sporirea trupelor românești, pentru frontal, tot mai extins.

Un grup de ofi țeri români a înfi ințat la 9 decembrie 1916, un Comitet Executiv cu scopul de a întreprinde demersurile necesare pentru ca voluntarii să fi e mobilizați. Sediul acestui Comitet a fost stabilit la Darnița – cartier al Kievului –, unde își avea locul un mare lagăr de prizonierii Puterilor Centrale, printre care și câteva mii de români. Pe data de 18 martie 1917, voluntarii au semnat un angajament prin care se puneau în slujba României. Pregătirea voluntarilor ardelene s-a făcut destul de repede, fi ind instruiți cu armamentul românesc, cu normele și regulamentele Armatei române. Din totalul voluntarilor ardeleni și bucovineni prezenți pe frontul românesc din Moldova în vara anului 1917, au căzut în luptă 31 de morți, 453 fi ind răniți, 129 fi ind distinși cu ordine și medalii. În toamna anului 1917, ca urmare a unei decizii a Marelui Cartier General, a luat fi ință la Iași, Serviciul Central al Voluntarilor Ardeleni Bucovineni, care a preluat atribuțiile „Biroului A.B.”, subordonat direct Ministerului de Război. Pe data de 3 decembrie voluntarii sunt transportați cu trenurile în Transilvania. Cei mai mulți erau grupați în Corpul Voluntarilor, dar mai existau și alți voluntari încadrați în alte unități ale Armatei române. ei devin subordonați Consiliului Dirigent, iar lor li se vor alătura voluntarii români din Italia, precum și Voluntarii Gărzii Naționale Române din Transilvania.

Keywords: Marele Război, Armata română, prizoneri, Darnița, Corpul voluntarailor români

Download