Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home2/r75233acce/caieteantropologieistorica.ro/includes/init.php on line 5
Caiete de antropologie istorica

Alexandru Lupeanu-Melin și „Astra” transilvană

BARABAS Claudia Magda


Abstract:

Alexandru Lupeanu Melin a avut o contribuție importantă la creșterea autorității Astrei, una dintre cele mai importante asociații culturale din România. A avut funcții importante în Astra, fiind declarat membru pe toată durata vieții și făcând parte din Comitetul Central. A condus timp de șapte ani o secție locală a Astrei aflată la Blaj. A întreprins mai multe acțiuni prin care urmărea creșterea nivelului cultural al românilor transilvăneni, fiind considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai importanți mentori culturali ai strămoșilor români.
Alexandru Lupeanu Melin a contribuit la alfabetizarea și culturalizarea maselor, în special a tinerilor, prin diferite acțiuni. În acest sens, el propune o serie de proceduri prin care se putea realiza trezirea literaturii populare în mediul rural, știind că în Transilvania, populația românească trăia în condiții de ignoranță totală, datorită politicii instituite de regimul austro- ungar. O altă preocupare constantă a lui Lupeanu în Astra a fost aceea de a cultiva limba română, el însuși fiind un scriitor foarte talentat. Numele lui este strâns legat de publicarea a peste treizeci de volume de proză românească.
Lupeanu a fost, de asemenea, principalul organizator al marilor festivități jubiliare ale Astrei la sărbătorirea a 75 de ani de la înființare. Festivalul a avut loc la Blaj, între 9 și 12 septembrie 1936. Aceste festivități au fost considerate de conducerea centrală a Astrei ca un triumf total al românilor și cel mai important eveniment organizat vreodată la Blaj. De asemenea, datorită lui Lupeanu se înființează două școli superioare în mediul rural, una pentru tineri, deschisă la 25 aprilie 1934, iar alta pentru fete, deschisă pe data de 14 mai 1936. Scopul acestor școli a fost acela de a fi principalii catalizatori culturali ai regiunii Târnava Mică și ai populației țărănești.

Keywords: mentor cultural, Astra, Despărțământul Blaj, școli țărănești, alfabetizare, adunare jubiliară, antirevizionism

Download