Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home2/r75233acce/caieteantropologieistorica.ro/includes/init.php on line 5
Caiete de antropologie istorica

Ecoul internațional al Expoziției naționale din 1906

Ioana REPEDE


Abstract:

Prestigiul și recunoașterea efortului depus, pentru organizarea Expoziției naționale a Jubileului regal din 1906 s-a resimțit și la nivelul internațional. Vizitatorii străini ai Expoziției au fost personaje politice importante ale epocii. Presa română prelua aceste articole și le publica, informând cititorii despre ceea ce se scria în lume cu privire la România și a Expoziție La recunoașterea națională a Expoziției a contribuit mai mulți factori, dintre care amintim: amploare Expoziției, efortul depus de români în construcție și organizare, vizitatorii din afara granițelor Regatului, atât români cât și străini, dar și mesajele de felicitări din partea caselor regale europene și a apariției acestui subiect în presa străină. Un alt lucru care a atras atenția asupra Expoziției plasând-o pe plan internațional a fost prezența românilor din afara granițelor. Regele Carol I a primit mesaje și scrisori de felicitări de la mai mulți suverani ai lumii, din Austro-Ungaria, din Belgia, din Franța, din Bulgaria, din Italia, din Germania, din Olanda, din Rusia, din Statele Unite, din Spania etc.
Între Jubileul de 25 de ani de domnie a lui Carol I și Jubileul de 40 de ani există o diferență de amploare și grandoare. În 1906 au fost antrenate mult mai multe fonduri, organizarea a fost mult mai bună, activitățile mai diverse, iar ecoului internațional mult mai mare.

Keywords: Jubileele regale, Expoziția națională, Carol I, presă, oaspeți străini

Download