Prin publicarea de articole cu o înaltă valoare ştiinţifică, revista îşi propune în primul rând stimularea dialogului pluridisciplinar şi promovarea celor mai noi paradigme ale cunoaşeterii şi a metodologii inovative de cercetare. Articolele apărute în numerele tematice ale revistei tratează probleme precum: oamenii şi moartea, universul familiei şi al rudeniei, istoria corpului uman, alimentaţia, habitatul, moda şi vestimentaţia, istoria ecologică (epidemii, calamităţi naturale), sărbătoarea şi loazirul. Toate aceste subiecte sunt tratate din perspectiva antropologiei istorice, a istoriei mentalitaţilor collective şi imaginarului social. Prin acestea revista realizează o pledoarie pentru o istorie care să răspundă mai bine la exigenţele epistemologice ale timpului nostru.
În cei şase ani de apariţie standardele de calitate ale revistei au evoluat atât în privinţa formei, cât mai ales a conţinutului. Acesta a evoluat in ultimii ani, remarcându-se în acest sens un înalt nivel stiinţific al articolelor semnate de cei mai reputaţi autori români din domeniu şi un număr tot mai însemnat de prestigioşi colaboratori externi, dintre care unii se regăsesc chiar în bordul editorial al revistei. Nu în ultimul rând, s-a diversificat extrem de mult tematica abordară înglobând la ora actuală cele mai provocatoare problematici în acord cu istoriografia străină.
Revista susţine cercetarea stiintifică într-un domeniu de intrefaţă cultivând astfel interdisciplinaritatea şi pluridisciplinaritatea, precum şi colaborarea internaţională în vederea creării unui flux informaţional pozitiv. În ţară revista este distribuită la toate marile centre universitare precum şi la bibliotecile centrale, cu precădere cele universitare sau de profil, iar în străinătate revista ajunge prin intermediul serviciului de schimb internaţional în ţări precum: Franţa, Marea Britanie, Italia, Austria, Cehia, Belgia, Germania şi Statele Unite ale Americii.